Arbeidsmarkttoelage ook in 2022/2023

Ook in schooljaar 2022/2023 krijgen de 15% scholen met het grootste risico op achterstanden weer middelen om een arbeidsmarkttoelage aan hun personeel uit te keren. Het gaat om dezelfde scholen (vestigingen) als in schooljaar 2021/2022; onze informatietool toont de bedragen.

Schoolklas

De beschikkingen voor de arbeidsmarkttoelage gaan naar verwachting eerste helft augustus naar de besturen en de bedragen worden vanaf augustus in gelijke termijnen overgemaakt. We vragen hierbij aandacht voor het volgende:

 • Zorg voor goede bekendheid van de toelage
  Voor een goede werking van de arbeidstoelage helpt het als de toelage goed bekend is bij uw huidige personeel, maar ook gebruikt wordt bij de werving van nieuw personeel. Uit monitoringsonderzoek begin 2022 bleek dat de toelage nog maar in beperkte mate gebruikt werd bij de werving van nieuw personeel. Benoem het dus vooral in uw vacatures!
 • Zorg voor juiste boeking van de toelage
  De arbeidsmarkttoelage moet in de salarissoftware worden geboekt op veld “LTK0460 bruto toelagen arbeidsmarkt”. Dit veld maakt deel uit van de reguliere levering van personeelsgegevens aan DUO. Met de grootste leveranciers van personeelsgegevens heeft DUO hierover contact gehad.
  Neem tijdig contact op met uw salarissoftwareleverancier als u vragen of twijfels heeft over hoe en waar de toelage te boeken.
  Een juiste boeking is essentieel voor de monitoring van de besteding van de ter beschikking gestelde middelen voor de arbeidsmarkttoelage.
 • De arbeidsmarkttoelage wordt structureel
  In het recent afgesloten cao-akkoord is afgesproken dat uiterlijk voor de start van schooljaar 2023/2024 sociale partners een cao-afspraak maken over de arbeidsmarkttoelage voor scholen met veel kwetsbare leerlingen.

Lees ook de antwoorden op veelgestelde vragen van zowel werkgevers als personeelsleden over de arbeidsmarkttoelage.

 • Footerlogo Nationaal Programma Onderwijs