Over het Nationaal Programma Onderwijs

Leerlingen en studenten verdienen volwaardig onderwijs en een goede toekomst, ondanks corona. Het Nationaal Programma Onderwijs helpt leervertragingen in te halen en het onderwijs te verbeteren. Hiervoor komt in totaal € 8,5 miljard beschikbaar.

Waarom een NP Onderwijs?

De coronacrisis vraagt veel van iedereen in het onderwijs, van basisschool tot universiteit.

De jongste generaties in ons land worden hard geraakt. Het leren is vertraagd, en het sociale leven stond lang stil. Iedereen in het onderwijs werkt zich ondertussen een slag in de rondte. Deze pijn van de pandemie verdient extra aandacht.

Daarom trekt de overheid de komende tweeënhalf jaar in totaal € 8,5 miljard uit voor een Nationaal Programma Onderwijs. Dit investeren onderwijsinstellingen de komende twee schooljaren in de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van leerlingen en studenten, en in het inhalen van coronavertragingen. Ze kiezen hiervoor uit een menukaart van kansrijke interventies.

Wat doet het NP Onderwijs?

Het NP Onderwijs ondersteunt:

  • Leerlingen en studenten in het onderwijs die het moeilijk hebben, bijvoorbeeld door extra lessen in kleine groepjes mogelijk te maken.
  • Docenten en andere medewerkers in het onderwijs, bijvoorbeeld met speciale trainingen.

Het NP Onderwijs is gericht op:

  • De persoonlijke en praktische ontwikkeling van leerlingen en studenten.
  • Het inhalen en goedmaken van vertragingen, bijvoorbeeld door het onderwijs toe te spitsen op de kern van de vakken.

Met het extra geld kunnen scholen coronavertragingen aanpakken. Daarvoor kiezen ze uit een menukaart van kansrijke interventies.

  • Footerlogo Nationaal Programma Onderwijs