Judoles in Tricht

“Samenwerken, zelfvertrouwen opbouwen en grenzen aangeven. Dat zijn dingen die bij een judoles extra naar voren komen,” vertelt Esther Zwart, vakleerkracht judo op basisschool Op ’t Hof – De Malsenburg in Tricht. Dat er door deze interventie ook beter gewerkt kan worden aan de basisvaardigheden, licht directeur Margreet van Iterson toe in de video.

(Esther Zwart, vakleerkracht judo in gymzaal, klas op judomatten) 

(Esther) Start! Eén, twee, drie, vier… en vijf!

(leerlingen voeren judogreep uit)

(Esther) Hup! Goed!

(leerlingen roffelen op de judomat)

(Esther zit tussen leerlingen op mat)

Het leukste van judo op de basisschool is denk ik dat ze heel erg veel moeten samenwerken, lekker veel bewegen, het sportieve wat iedere keer weer terugkomt in de les. Maar ook het samenwerken, zelfvertrouwen opbouwen, grenzen aangeven. Dat zijn gewoon heel belangrijke dingen, die echt puur bij de judoles extra naar voren komen.

(Margreet van Iterson, directeur Op 't Hof- De Malsenburg, op schoolplein)

We hebben bewust gekozen met de inzet van de middelen uit het NP Onderwijs om ze op een tweeledig doel in te zetten. Ten eerste, wat heel belangrijk is, het versterken van de basisvaardigheden door verdere professionalisering van het team. En ten tweede om met de inzet van vakspecialisten mensen op vakinhoud in te zetten. Dat heeft dan weer drie fantastische voordelen. Eén: met de inzet van de vakspecialist zorg je ervoor dat teamleden vrijgeroosterd worden om aan die basisversterking te kunnen werken. Twee: je hebt echt heel leuke vakinhoudelijk lessen voor de kinderen. En ten derde zie ik ook dat met name judo een enorme impact heeft op de kinderen, want zij hebben het enorm gemist om samen te zijn, en judo is een sport waarbij vooral het plezier eruit springt. Vandaar dat we voor deze lessen hebben gekozen.

(leerlingen voeren judogreep uit)

(Esther) Perfect! Andersom nog een keertje. 

(Margreet van Iterson)

We zien ook echt het geleerde van de judolessen terug. Je ziet gewoon al die elementen die zo belangrijk zijn bij judo. Daar kun je allerlei voorbeelden bij benoemen: dat is beter samenwerken, beter naar elkaar luisteren, op elkaar ingespeeld zijn, respect naar elkaar, weerbaarheid tonen, maar met name het plezier. Dat zie je dus terug in al die andere lessen in de schooltijd, en daarom is het zo van enorm belang dat kinderen dit soort lessen ook volgen.

(Esther zit tussen leerlingen op mat)

(Esther) En wat vind jij nou zo leuk aan judo? 

(leerling) Ik vind judo best wel leuk op school, omdat je op het schoolplein helemaal niemand op de grond mag smijten, en hier wel.  

(Esther) Ja, nou, dat vind ik een hele goede. En wat vind jij leuk? 

(andere leerling) Het is gewoon leuk, want hier kun je je agressie uitleven op andere kinderen, en dat is gewoon grappig. Vind ik gewoon leuk.

(Esther) Maar als je dat níet leuk vindt, dan moet je natuurlijk ook je grenzen kunnen aangeven.

(leerling) Ja, maar het is gewoon leuk om te doen. 

(Esther) Nou, hartstikke mooi. Super.

  • Footerlogo Nationaal Programma Onderwijs