Muziekles in Vinkeveen

Op basisschool de Pijlstaart in Vinkeveen ziet onderzoeker Jaco van den Dool dat het welbevinden van de leerlingen enorm toeneemt door de inzet van kunst- en cultuurlessen, zoals de muziekles. Door een samenwerking met de Erasmus Universiteit wordt onderzocht hoe kunst en cultuur kan bijdrage aan welbevinden en daardoor aan het verbeteren van prestaties.

(Wilco Verhoeff, muziekdocent Stichting Auro, voor klas)
 
(Wilco) En daar gaan we! 

(Wilco en kinderen zingen) Alles om je heen heeft een ritme, alles om je heen heeft een beat, alles om je heen kun je spelen, als je er iets in ziet.

(Wilco) Ik ben de muziekleerkracht van stichting Auro, gevestigd in Mijdrecht, en ik werk voor vier scholen in Aalsmeer, Uithoorn en de Ronde Venen. En één van die scholen is de Pijlstaart in Vinkeveen, en dat zijn deze kinderen. Dit is groep 4. Daar heb ik vandaag een muziekles aan gegeven, en die ging over ritmes. Wat mij vooral opvalt: ze komen huppelend binnen en ze gaan lachend naar buiten, en dat is denk ik het allerbelangrijkste voor kinderen die naar school gaan.

(Jaco van den Dool, onderzoeker en innovator Stichting Auro, in hal school)

Wij hebben als stichting besloten vorig jaar om de gelden van het NP Onderwijs te gaan besteden aan drie gebieden: het cognitieve herstel, maar ook met name sociaal-emotioneel en persoonsvorming. Dus kunst en cultuur. Wat wij echt zien, is dat het welbevinden van de kinderen enorm toeneemt met de inzet van kunst en cultuur.

(Wilco voor klas)
 
(Wilco) En daar gaan we...

(kinderen) Appel peer, appel peer!

(Wilco) En daar gaan we... 

(kinderen) Appel peer, appel peer! 

(Wilco) Heel goed! Top.

(Jaco van den Dool)

We hebben ook een samenwerking met de Erasmus Universiteit, om te onderzoeken: hóe kan kunst en cultuur nou echt bijdragen aan welbevinden?En, als een kind zich dus ook beter voelt, dat het dan ook beter gaat presteren?

(Wilco voor klas)

(Wilco) Wat vinden jullie nou het allerleukste aan mijn les?

(kinderen) Muziek maken! Zingen!

(Wilco) En wat doen we? We zingen en we spelen en we dansen. En wat doen we nog meer?

(kinderen en Wilco) Luisteren!

(Wilco) En ze leren niet alleen zingen, spelen, luisteren en bewegen, ze leren ook noten lezen, ze leren ook improviseren en ze leren zichzelf zijn. En uiteindelijk, alles bij elkaar, noemen we dat dan presenteren. En het is natuurlijk fantastisch als je dat met muziek kunt bewerkstelligen, want daarmee kun je heel veel bereiken in je verdere leven.

(Jaco van den Dool)

We weten al uit onderzoek dat kunsteducatie bijdraagt aan het waarnemingsvermogen van kinderen, de verbeeldingskracht en de persoonsvorming in het geheel. Ze groeien. Elke keer als er een muziekles is zie je ze beter worden. En ze gaan met ontzettend veel enthousiasme én energie de klas weer uit, om de rest van de dag weer met energie te kunnen volgen. En dat is belangrijk.

(Wilco voor klas)

Eigenlijk leren we hier gewoon om te zijn wie we mogen zijn. En dat mag ik allemaal begeleiden. Geweldig toch?

  • Footerlogo Nationaal Programma Onderwijs