OCW Dichtbij: NP Onderwijs onder de loep

De kerstvakantie staat voor de deur! Hopelijk kunt u genieten van een fijne kerst en een goed oud & nieuw. In deze nieuwsbrief vindt u een uitnodiging voor OCW Dichtbij: NP Onderwijs onder loep. Doet uw school mee? Vanaf eind januari komen we ook bij u in de buurt!

We gingen voor deze nieuwsbrief langs bij Anne-Marie van Dongen. Zij is zowel docent in het vo als onderwijsadviseur, en biedt daarnaast met haar eigen bedrijf scholen ondersteuning bij het opzetten van peeronderwijs, een interventie die ze daarna duurzaam zelf kunnen inzetten. Daarbij helpen leerlingen elkaar op didactisch en sociaal-emotioneel gebied, en het is een van de aanbevolen interventies op de menukaart. Anne-Marie vertelt wat ze in die drie verschillende praktijken ziet van het NP Onderwijs.

En dan zijn er nog praktische tips voor schoolleider en leerkracht. We zetten een aantal handige tools op een rij. Lees gauw verder.

We wensen u alvast een prettig kerstfeest en gelukkig nieuwjaar!

Uitnodiging OCW Dichtbij: NP Onderwijs onder de loep

Doet uw school ook mee? Begin 2023 (van eind januari tot en met half maart) komt het ministerie van OCW langs in negen steden door het hele land om samen met onderwijsprofessionals uit het po, vo, so, sbo en vso het Nationaal Programma Onderwijs onder de loep te nemen: wat leren we van de afgelopen periode? Het is al mogelijk om u voor een bijeenkomst aan te melden.

Benieuwd? Lees meer over het programma en de aanmelding

OCW Dichtbij

Praktijkverhaal: Anne-Marie van Dongen

Ze is docent biologie, beleidsadviseur van scholengroep de Langstraat in Waalwijk, en met haar bedrijf Tutorleren VO biedt scholen ondersteuning bij het opzetten van peeronderwijs, een interventie die ze daarna duurzaam zelf kunnen inzetten. Anne-Marie van Dongen komt in deze drie hoedanigheden op ruim twintig scholen voor voortgezet onderwijs. Daar ziet ze dat veel leerlingen het sinds corona vooral moeilijk vinden iets lang vol te houden. Maar ook dat scholen dankzij het NP Onderwijs goed kunnen helpen, op grote en kleine schaal. “Het juiste steuntje in de rug en nét dat beetje meer gerichte aandacht. Dat is vaak al genoeg om te zorgen dat alles prettiger, warmer en beter verloopt.”

Lees het verhaal van Anne-Marie

Anne-Marie van Dongen

NP Onderwijs in de praktijk: aan de slag met…

 • Monitoring en uitvoering voor schoolleiders
  Veel schoolleiders zitten te springen om praktische handvatten bij de keuzes die ze moeten maken in de uitvoering van het NP Onderwijs en bij de monitoring ervan. De kwaliteitskaart ‘monitoren en bijsturen’ van de AVS biedt zulke handvatten! Download de praktijkkaart monitoren en bijsturen. Er zijn ook praktijkkaarten voor het passend onderwijs.
 • Welbevinden
  We willen allemaal weer opgewekte leerlingen, die gemotiveerd zijn om te leren. In dit webinar gaven sprekers van het NJI, het Trimbos-instituut en de sectie schoolpsychologen van het NIP praktische handvatten om het welbevinden van uw leerlingen én uw team te versterken, op een manier die ook op de lange termijn impact heeft. Verder vertelden twee scholen over hun ervaringen met de aanpak van verminderd welbevinden.
 • Meer over welbevinden?  
  Neem een kijkje op onze kenniscommunity NP Onderwijs. Hier vindt u meerdere tutorial video's over welbevinden. 
Tips

Stichting Auro NP Onderwijs-tool

Mooie voorbeelden delen we graag! Stichting Auro heeft een digitale tool ontwikkeld, waarmee ouders, leerlingen en leerkrachten de resultaten van alle NP Onderwijs-interventies van Stichting Auro kunnen bekijken. In de tool vindt u onderzoeken, inspirerende filmpjes, foto’s van projecten en persoonlijke verslagen van leerkrachten. Een mooie manier om kennis te delen en te verspreiden.

Doe uw voordeel met de Stichting Auro NP Onderwijs-tool

Auro

Activiteitenoverzicht

OCW Gesprekstafels

In januari zijn er gesprekstafels voor primair en voortgezet onderwijs. Schoolleiders en leraren zijn van weer harte welkom om online via Teams met ons in gesprek te gaan over verschillende thema’s binnen het NP Onderwijs:

 • Maandag 16 januari, 15:30 - 17:00 uur (po)
  Thermometer welbevinden. Hoe gaat het nu met de leerlingen?
 • Maandag 23 januari, 15:30 - 17:00 uur (vo)
  Thermometer welbevinden. Hoe gaat het nu met de leerlingen?

Meld u aan voor de mailinglijst van de gesprekstafels met een e-mail aan b.c.j.degier@minocw.nl.

Extra datum webinar NJI - Hoe krijgen we onze leerlingen weer ‘aan’?

 • Dinsdag 17 januari, 16:00 – 17:30 uur (vo)
  Na twee lockdowns waarin scholen dicht waren en een ‘hybride’ schooljaar blijken veel jongeren moeite te hebben met sociale interactie en gedrag in de klas. Onderwijsprofessionals worstelen hier dagelijks mee. In deze bijeenkomst gaat het NJI op zoek naar manieren om leerlingen weer te motiveren en activeren.
  Aanmelden

Helpdesk Nationaal Programma Onderwijs

Als medewerker van een school of schoolbestuur kunt u met al uw (ondersteunings)vragen over het NP Onderwijs terecht bij de helpdesk van het ministerie van OCW. De helpdesk is sparringpartner bij vragen over de inzet van het NP Onderwijs binnen uw school of bestuur, en wordt bemenst door goed ingevoerde en ervaren onderwijsadviseurs. Zij kunnen (kritisch) meedenken en uw vragen over analyses, plannen en uitvoering beantwoorden.

Bel op werkdagen tussen 11:00 en 15:00 uur gratis (0800) 424 04 24, of mail naar info@nationaalprogrammaonderwijs.nl.
Let op! Tijdens de kerstvakantie (24 december t/m 8 januari) is de helpdesk gesloten.

Vragen? Suggesties?

Hebt u vragen of suggesties voor deze nieuwsbrief? We houden ons graag aanbevolen. U kunt ze sturen naar nponderwijs@minocw.nl.

Wilt u deze nieuwsbrief delen met collega’s? Dat kan! Deel deze link: www.nponderwijs.nl/nieuwsbrief

 • Footerlogo Nationaal Programma Onderwijs