Lezingen en magazine OCW Dichtbij, docu en meer

In deze laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie blikken we nog een keer uitgebreid terug op OCW Dichtbij: NP Onderwijs onder de loep. Zo delen we de lezingen die lectoren en onderzoekers bij de bijeenkomsten gaven.

Daarnaast presenteren we u met trots het eerste OCW Dichtbij-magazine, waarin u onder meer alles kunt lezen over de opbrengsten van de sessies in het land.

Het magazine gaat verder in op het welbevinden van leerlingen. Dat is ook het thema van de korte documentaire die we maakten. Daarin laten leerlingen en medewerkers van de Focus Beroepsacademie in Barendrecht zien hoe de school met hulp van het NP Onderwijs aan het welbevinden werkt. In oktober is er een webinar over welbevinden.

Tot slot kondigen we een webinar in september over ‘Monitoring en Evaluatie NP Onderwijs’ aan.

Lezingen

De bijeenkomsten van OCW Dichtbij werden ingeleid met lezingen door lectoren en onderzoekers uit de betrokken regio’s. Zo vertelde Jelly Zuidersma van het Lectoraat Wederkerigheid in Leernetwerken van de Hanze Hogeschool in Groningen over het belang van een regionaal leernetwerk. In Arnhem beschreef Tamara van Schilt-Mol van het Lectoraat Eigentijds Beoordelen en Beslissen van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen het belang van een andere, innovatieve kijk op het toetsen van kennis en voortgang. En in Breda vertelde Anje Ros, lector Leren en Innoveren aan de Fontys Hogeschool, dat een crisis als corona ook kan dienen als ‘kickstarter’ en vliegwiel van onderwijsvernieuwing.

Benieuwd naar alle zeven lezingen? Beluister en bekijk ze terug op de website

OCW Dichtbij Magazine

“Samen leren. Elkaar ontmoeten. Mensen met elkaar verbinden. Dat waren voor mij de drijfveren waaruit de reeks regiobijeenkomsten van OCW Dichtbij: NP Onderwijs onder de loep is voortgekomen. Vanuit de wens om scholen in verbinding te brengen met andere scholen in de regio, met wetenschappers uit de regio en met het ministerie, zodat we van en met elkaar kunnen leren over het Nationaal Programma Onderwijs. En samen vooruit kunnen blikken naar wat er de komende jaren nodig is.

De opbrengst van deze bijeenkomsten en meer vind je nu in het allereerste OCW Dichtbij: NP Onderwijs onder de loep magazine. Ik hoop van harte dat je geniet van dit magazine en dat je er iets in proeft van de sfeer en de waarde van de bijeenkomsten!”

Annemarie van der Gaag-Sinke
Programmacoördinator Nationaal Programma Onderwijs, programmalijn Funderend onderwijs

Lees het magazine

Korte documentaire Focus Beroepsacademie

De Focus Beroepsacademie in Barendrecht zette met de gelden van het Nationaal Programma Onderwijs een VIP-room op. Deze ruimte voor Very Important Pubers is bedoeld als uitvalbasis voor leerlingen waar zij even tot rust kunnen komen en hulp kunnen krijgen om weer verder te kunnen. In deze korte documentaire die we over de VIP-room maakten, vertellen leerlingen Rysiednhely Confessor (vierdejaars Zorg en Welzijn) en Kyra Versteeg (derdejaars Zorg en Welzijn) hoe de VIP-room hen na de coronapandemie en schoolsluitingen heeft geholpen, en licht de school toe hoe belangrijk de aandacht voor welbevinden is.

Bekijk de documentaire

Webinar over welbevinden van leerlingen in het po: wat kan jij doen?

Op 3 oktober organiseert de Kenniscommunity een webinar rondom het thema welbevinden. Tijdens dit webinar krijg je van kinderpsycholoog Tischa Neve – bekend van o.a. het TV-programma ‘Schatjes’ – praktische tips om het welbevinden van de leerlingen in jouw klas te bevorderen. Ook kun je jouw vragen aan Tischa voorleggen. Professionals uit de praktijk zijn aanwezig om te delen wat zij in hun klas inzetten om het welbevinden van hun leerlingen een boost te geven. Ook gaan we met elkaar in gesprek: hoe staat het ervoor met welbevinden van onze leerlingen? Wat speelt er in de verschillende leerjaren? En wat is er nodig om het welbevinden te vergroten?

Wanneer: dinsdag 3 oktober 2023
Tijd: 15.30 - 17.00 uur
Voor wie: leraren, ib’ers, schoolleiders van primair- en gespecialiseerd onderwijs

Meld je aan voor het webinar over welbevinden

Aankondiging webinar in september

Save the date! Op 13 september houden we weer een webinar. Deze keer is het thema: ‘Monitoring & evaluatie van het Nationaal Programma Onderwijs’, naar aanleiding van het uitkomen van twee praktijkkaarten. Meer informatie volgt in september.

Bekijk hier de praktijkkaarten:

Fijne vakantie

Het schooljaar 2022/2023 is (bijna) ten einde. Het ministerie van OCW wenst iedereen alvast een fijne zomerperiode. Dank voor alle inzet, inbreng en enthousiasme. We hopen jullie in het volgende schooljaar weer in groten getale te spreken of te ontmoeten tijdens bijeenkomsten.

  • Footerlogo Nationaal Programma Onderwijs