De leervertraging is niet op alle scholen gelijk. Scholen met bijvoorbeeld een uitdagende leerlingenpopulatie of met veel leerlingen met ouders met een lage sociaaleconomische status hebben een groter risico op onderwijsachterstanden. Deze scholen krijgen daarom een extra bijdrage, die hoger is naarmate het achterstandsrisico groter is. Deze extra bijdrage is verwerkt in de informatietool met de bedragen per school.
Een basisschool of middelbare school krijgt per eenheid achterstandsscore een vast bedrag. De basis hiervoor is de CBS-indicator voor onderwijsachterstanden. Deze CBS-indicator is in het po al staande praktijk. In het vo is de systematiek hiervoor nieuw. Lees meer op de website van het CBS; daar vindt u ook uw achterstandsscore.
Voor speciale scholen voor basisonderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs wordt aangesloten bij de bestaande cumi-regeling. Deze scholen krijgen een bedrag per cumi-leerling boven het aantal van 4; ook cluster 1 en 2 lopen hierin mee.
Het budget voor de achterstandsmiddelen wordt verhoogd van 12% voor schooljaar 2021-2022 naar ongeveer 22% voor schooljaar 2022-2023.
Bekijk de bedragen voor schooljaar 2022-2023 voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, het speciaal onderwijs en Caribisch Nederland.
De Regeling bijzondere en aanvullende bekostiging uitvoering Nationaal Programma Onderwijs PO en VO wordt gepubliceerd in juni.